Ako želiš psa oko kojeg nećeš imati previše posla i koji će s tobom preležati dan na trosjedu, onda ovo nikako nije pas za tebe.

Argentinska doga snažan je pas s lovačkim instinktom koji će trebati svu tvoju pažnju, ali i živaca. Zaboravi kratke šetnje i pripremi se na dan proveden u prirodi s puno aktivnosti.

Ovaj pas je pravi atleta snažne mišićne građe koji je svjestan svoje iznimne snage pa će često isticati svoju dominantnost. No usprkos svim njegovim „mačo“ karakteristikama uz pravovremeni i dobar odgoj dobit ćeš pravo umiljato stvorenje koje obožava vrijeme provoditi s mališanima.

Pa ako želiš postati vlasnik ovoga psa, bilo bi poželjno da se dobro informiraš jer on je nešto poput nebrušenoga dijamanta, a na tebi je da ga izbrusiš  i budi siguran da ćeš dobiti najvjernijega prijatelja.

Sve što moraš znati ako želiš postati vlasnik argentinske doge

dogo_argentino_blog_1

1.Lovački pas iznimnih karakteristika

Ova pasmina nastala je prvenstveno zbog lova na divlje životinje koje su počele ugrožavati argentinske farme.

Tada je Antonio Nores Martinez dobio ideju stvoriti pasminu koja će imati sve karakteristike lovačkoga psa uz iznimnu snagu jer se trebalo nositi s pumama i divljim svinjama koje mogu težiti i preko 100 kila.

Tako je odlučio križati oko 10 pasmina poput boksera, buldoga, pointera, američke doge, irskog hrta i drugih. Konačni rezultat je bio i više nego zapanjujuć – argentinska doga.

Pas iznimnoga lovačkoga njuha, brzine i snažnoga ugriza koji je u stanju oboriti i životinju veću od sebe.

Moraš imati na umu da su se te karakteristike i dalje zadržale, ali da se mogu kontrolirati.

2. Agresivan ili ne?

Pravi predak ovoga psa je tzv. „pas iz Cordobe“ koji se koristio u borbama zbog svoje snage, ali i agresivnosti.

Bili su toliko impulzivni i agresivni da su počeli stvarati probleme ljudima ubijajući domaće životinje jer su ih doživljavali kao plijen.

No, nasreću, Nores Martinez je riješio i taj problem – spojio je ugodno s korisnim. Odlučio je modificirati ovu pasminu i njegovu agresivnost smanjiti na minimum, a snagu iskoristio u lovačke svrhe.

Sada je pitanje je li ostalo išta u današnjoj pasmini od tog nekadašnjeg pretka?

Gotovo ništa! Ovo nije agresivan pas, a ako i uočite tragove agresivnosti, važno je na vrijeme reagirati i dobro ga odgojiti.

dogo_argentino_blog_3

3. Rana socijalizacija i dobar odgoj

Zašto? Upravo zbog njegovih lovačkih i agresivnih poriva na koje treba na vrijeme reagirati. Pas nikada neće biti agresivan prema tebi ako si mu vlasnik i tvojoj obitelji, ali nije baš druželjubiv kada su u pitanju stranci i drugi psi.

Zato, još kao malog, izloži ga drugim ljudima i psima pa nećeš imati problema.

Zbog svog snažnog lovačkog instinkta manje će životinje doživljavati kao lak plijen, posebno mačke i ptice pa bi bilo dobro da nisu baš u istoj prostoriji.

Mrze kazne i prijetnje zato se pobrini za pokoju pseću slasticu i pohvalu.

4. Budi vođa

Ovaj pas je itekako svjestan svoje superiornosti i snage pa će to i pokazati – vole biti dominantni.

Zato, ako želiš da te sluša, pokaži mu tko je glavni. Ta će ti karakteristika dobro doći prilikom dresure jer unatoč visokoj inteligenciji ovi psi znaju biti tvrdoglavi.

Za dobar odgoj bit će ti potrebno puno truda i upornosti pa se zato ova pasmina ne preporučuje onima koji još nisu bili vlasnici psa, jer s ovim psima treba znati postupati.

Argentinska doga treba predanoga vlasnika, a na kraju ćeš zauzvrat dobiti znatno više nego što si uložio.

5. Zna kako s djecom

Ako imaš dijete, ne moraš se bojati ostaviti ovoga psa s tvojim mališanom jer on je baš kao „teta čuvalica“.

Uz to što je iznimno zaštitnički nastrojen i voli imati svoju obitelj „na oku“, ovaj pas ima visok stupanj tolerancije na bol. Što to znači? Da će pristati biti igračka najmanjima jer mu neće smetati povremeno povlačenje ušiju ili repa.

6. Jedini pas koji je oborio pumu

Na pitanje čiji je pas jači, moj ili tvoj, nije uvijek lako odgovoriti, ali ako imaš argentinsku dogu, onda je pobjeda na tvojoj strani.

Naime, ova se pasmina smatra jednom od najjačih pasmina što odaje i njihov mišićav i pomalo grub izgled. A kako su i stvoreni za lov na pume i veprove, nije ni čudo što ih krasi takva snaga.

7. Otporan na mnoge bolesti

Ove pse, osim snage, karakterizira i jako dobro zdravlje, a mogu živjeti i do 12 godina. Jedina mana s kojom dolaze na svijet je gluhoća – 10 % svih argentinskih doga se ošteni gluho.

Upravo zbog tog problema moraš biti oprezan pri nabavi ove pasmine. Zašto je tome tako? Zbog nedostatka pigmenta; gluhoća će češće pogađati bijele pse.

argentinska_doga_blog_4

8. Koristan svima

Danas ga više ne koriste u lovačke svrhe kao nekada, ali ga zbog izvanrednog njuha koriste kao psa tragača pa će nerijetko postati policijski pas.

Uz to ćeš ga često vidjeti i kao vodiča za slijepe ili pak kako u parku zabavlja najmanje.

Za kraj ću ponoviti još jednom – ovo je pasmina koja će procvasti uz dobroga vlasnika i vratiti mu trostruko!