Za ovu pasminu sa sigurnošću možemo reći da ćete pronaći pa makar bio kilometrima daleko. Riječ je o psu s iznimno izoštrenim osjetilom njuha pa će tako češće slušati svoju njušku nego tebe.

Bigl pripada kategoriji pasa tragača i goniča, on je nekadašnji mali lovac čiji su lovački instinkti i dalje jako izraženi. Vodiš ga u šetnju, a on zastane na svakom koraku jer njegova njuškica mora „ispipati teren“ pa se tako kratka šetnja pretvori u cjelodnevni izlet.

Osim tog izvanrednog njuha, ova pasmina najviše je poznata po svom čestom i glasnom lajanju. Oni vole reći što misle pa će tako lajati u svim mogućim prilika; bili gladni, žedni ili im samo nedostaje malo svježeg zraka i igre.

Zbog svoje „brbljavosti“ nisu uvijek najpoželjniji psi, ali ako kreneš s dresurom na vrijeme, nećeš imati problema – susjedi će moći mirno spavati, ali i ti.

No unatoč svemu, popularnost bigla sve je veća i sve se više ljudi odlučuje upravo na ovu pasminu pa evo nekih zanimljivosti ako si baš ti vlasnik (ili ćeš tek postati) te umiljate hodajuće njuške.

7 zanimljivosti koje sigurno nisi znao o svom ljubimcu

beagle_blog_1

1. Džepni lovac

Ako misliš da je današnji bigl mala pasmina, varaš se! Prvotni biglovi bili su toliko mali da su mogli stati lovcima u džep, bili su to džepni lovački psi koji su se uglavnom koristili za lov na malene životinje poput zečeva ili prepelica.

Neki izvori svjedoče o tome da su prvi biglovi bili visoki između 20 i 22 cm! Te minijature su sigurno bile opaki lovci!

Možda im veličina nije išla u prilog, ali zato njuh svakako je. Bigl ima oko 220 milijuna receptora za njuh, dok čovjek ima samo 5 milijuna! A mi mislimo da dobro raspoznajemo mirise.

Jedan dobro istreniran bigl tako može naučiti razlikovati i do 50 različitih mirisa.

2. Danas lovac na narkotike

Upravo zbog tog izvanrednog njuha, omiljeni je policijski ili, bolje rečeno, detektivski pas.

Diljem svijeta koriste se u zračnim lukama kao psi tragači za narkotike i oružje.

Zbog svog umiljatog izgleda ne izazivaju strah, ali bi se njihovog njuha svakako trebalo bojati! Pored ovoga psa, nećete proći nezapaženo jer bigl uvijek zna što nosite sa sobom.

Nemojte misliti da ćete uspjeti sakriti hranu od njega, to bi bilo poprilično naivno.

3. Provjeri mu rep

Čistokrvni bigl mora imati malo bijele boje na vrhu repa. Zašto? Upravo zbog svoje veličine (pogotovo u prošlosti) zbog koje često nije bio vidljiv u lovu.

Pa kada bi se bigl zavukao u kakvo raslinje tražeći prepelice, bijeli vršak repa bio bi prateći signal za njegova vlasnika.

Gdje vidiš bijeli vršak repa, tamo je sigurno nešto zanimljivo.

beagle_blog_2

4. Duga povijest

Ova pasmina potječe iz Engleske gdje su se prvi puta pojavili početkom 16.st, ali njihova povijest seže daleko u prošlost.

Psi slični današnjem biglu, neki njihovi daljnji preci, spominju se još u drevnoj Grčkoj i to u 5. st. pr. Kr. Funkcija im je bila ista, lovački psi na zečeve i drugu sitnu divljač.

Nakon grčkoga bigla tu je i talbot, izravni predak današnje pasmine. On je doveden na područje Engleske već u 11.st, a bio je poznat po svojoj bijeloj boji čije ostatke vidimo i danas.

Prije današnjeg izgleda, bigl je prošao kroz različite transformacije, točnije, njih četiri. Sve prijašnje varijante ove pasmine su izumrle, ali ostala je ona najbolja.

U 19. st. je konačno uspostavljen standard ove pasmine.

5. Ljubimac kraljevske obitelji

Kraljica Elizabeta I. bila je poznata kao ljubiteljica ove pasmine pa im je upravo za vrijeme njezine vladavine popularnost znatno porasla. Čak ga je i Shakespeare spomenuo u jednom od svojih djela!

Kraljica im je dodijelila i jedan simpatičan nadimak – „psi koji pjevaju“. Njoj očito nije smetala njihova brbljavost, a kako se čini, ne smeta ni novopečenoj princezi.

Meghan Markle zaljubila se u jednog bigla još za vrijeme snimanja serije u Kanadi. Riječ je o Guyu koji je iz azila prešao na nešto otmjenije boravište, kraljevsku palaču. Guy se sigurno tome nije nadao, ali jako smo sretni zbog njega.

6. Odakle mu ime?

Postoje dvije teorije o podrijetlu imena „bigl“.

Prvo, riječ „beagle“ dolazi iz starofrancuskog („bee gueule“) što doslovno znači „wide throat“ (široko grlo) iliti „loud mouth“ (glasna usta). Ukratko, već podrijetlo njegova imena ukazuje na to da je riječ o glasnoj pasmini.

Druga je teorija da dolazi od keltske riječi „beag“ što znači malen.

7. Pas čopora

Kod bigla nećeš imati problema sa socijalizacijom, to je pas koji se odlično slaže s drugim psima pa čak i mačkama. Problem bi mogle biti ove manje životinjice koje će nerijetko doživjeti kao plijen.

Voli društvo jer su njegovi preci običavali loviti u čoporima, s drugim psima.

Osim psećeg čopora, vole i onaj ljudski, obiteljski. Divni su obiteljski psi i ne vole samoću, u tom bi slučaju mogli postati tjeskobni i „nestašni“ – napravit će pravi nered i izgristi sve što se može.

Prema svojim vlasnicima, zauzet će poziciju psa čuvara je su iznimno zaštitnički nastrojeni i nemaju povjerenja u pridošlice. Znaju imati problema sa strancima, bit će distancirani dok se malo ne opuste i ne pokažu svoj pravi umiljati i razigrani karakter.

bigl_blog_4

Kao i sve pse, treba ga početi odgajati na vrijeme jer ćeš inače imati problema sa stvarno teškim lajavcem koji je sklon nepodopštinama.

Bigl je pravi karakter, tvrdoglav i uporan, zna što želi te kako će to dobiti. Miran je i inteligentan pas koji voli društvo i duge šetnje uz svoga vlasnika. Jako je brižan i znat će kada si loše volje te će napraviti sve da ti vrati osmijeh na lice!

Za kraj evo još jedne zanimljivosti!

Svi znamo za Snoopyja i njegovu kultnu pozu drijemanja na kućici, ali jeste li znali da riječ o biglu? Jedan od najpoznatijih pasa u svijetu stripa i filma upravo je bigl!