Engleski buldog sve je traženiji i popularniji ljubimac što uopće ne čudi s obzirom na to da nije riječ o zahtjevnoj pasmini.

Idealan je pas za stan, točnije za fotelju u kojoj će ostati zavaljen što je duže moguće pa ćeš ga ponekad morati tjerati da se pokrene.

Nije pas od pretjerane aktivnosti, radije će provesti ugodno poslijepodne s tobom pred televizorom. Voli on i  igru, ali dat će ti do znanja kada mu je dosta. Stvarno je umiljat i svima se lako uvuče pod kožu, a posebno najmanjima koje obožava!

Ako imaš engleskog buldoga, znaš da može biti poprilično svojeglav – dobit će ono što je poželio.

Znaš i da je to inteligentna pasmina, ali on će sam odlučiti hoće li te ponekad poslušati ili ne. Ovaj pas je kao malo zdepasto ljudsko biće koje „brije po svom“ i koje nas stalno iznenađuje.

Top 8 zanimljivosti o engleskom buldogu koje će te nasmijati ili začuditi

engleski_buldog_blog_2

1. Odakle mu ime?

Buldog ili eng. bulldog spoj je riječi bik i pas. Zašto takva kombinacija? Zato što su se preci buldoga kakvog danas poznajemo koristili za borbe s bikovima.

Naime, ova se pasmina prvi puta spominje u spisima iz 1500. godine, a osim toga da im je primarna funkcija bila borba s bikovima, saznajemo i da su nekada izgledali nešto drugačije.

Nekada davno bili su visoki i vitki poput boksera, a i poprilično agresivni što je u potpunosti iskorijenjeno daljnjim uzgojem i modifikacijom pasmine – križan je s mopsom. Zato danas imamo ovako malo umiljato stvorenje bez znakova agresivnosti.

Nasreću, ove su krvoločne borbe ukinute 1835.godine. A engleski buldog je svoju karijeru nastavio kao policijski pas, pomoćnik vojske (u SAD-u je čak i odlikovan) i kao naš najdraži ljubimac.

2. Ti nabori na glavi nisu samo ukras

Ti kožni nabori danas mu izazivaju malo problema pa ih je potrebno redovito čistiti kako bi se izbjegle kojekakve infekcije, ali nekada su imali svoju svrhu.

Za vrijeme borbi s bikovima, ti su kožni nabori služili kao kanali koji su odvodili krv s lica i očiju.

Osim toga, izbočena donja vilica omogućavala im je čvršći ugriz, a zahvaljujući skraćenoj njuški mogli su disati i dok su se držali za bikovu njušku.

3. Rehabilitacijski psi

Nakon te burne i krvoločne prošlosti, uspjeli su opstati iako su bili na pragu nestanka. Prestali su biti potrebni kada su borbe ukinute, a zbog njihove tadašnje agresivnosti, postali su i zabranjeni u pojedinim državama.

No zahvaljujući malobrojnim uzgajivačima, ipak su spašeni i od njih je stvorena predivna pasmina kakvu mi poznajemo.

Engleski buldozi se danas zbog svoje blage naravi, strpljivosti i nježnosti koriste u rehabilitacijske svrhe za djecu s poteškoćama u razvoju. Sada napokon ispunjavaju svoju pravu funkciju.

4. Problemi pri porodu

Ako planiraš razmnožavati svog engleskog buldoga i ako je riječ o ženki, svakako ćeš trebati pomoć veterinara.

Ženke imaju velikih problema pri porodu pa im je potrebna pomoć u obliku carskoga reza. Razlog je velika glava kod štenaca pa ih je teško ošteniti prirodnim putem, zato im je potrebna pomoć veterinara.

5. Zdravlje mu je dosta krhko

engleski_buldog_blog_3

Nažalost, ovi psi imaju dosta zdravstvenih problema, a najčešći su vezani uz njegove dišne puteve – nemoj se čuditi ako noću hrče glasnije od tebe.

Osim toga, imaju osjetljiv želudac iako su pravi gurmani i ako ima se ukaže prilika, pojest će sve što staviš pred njih.

I da, nikako ne vole dijeliti hranu – jedenje je njihov mali ritual u kojem naprosto uživaju. Pa se pobrini da mu daješ isključivo hranu za pse i da mu se nitko ne miješa u večeru!

Skloni su i debljanju zbog čega najviše pate njihove kosti i zglobovi pa ga natjeraj da ustane sa svoje fotelje i kada to ne želi. Ne vole baš duge šetnje, ali kretanje im je od velike važnosti.

Budući da uza sve navedeno ima i visok prag tolerancije na bol, zdravstveni problemi teško mu se otkrivaju. Zato, „imaj ga na oku“.

6. Pruži mu miran život

Baš kao što rekoh, engleski buldozi su poput malih ljudskih bića i smetaju im iste stvari kao i nama, a to je ponajviše – stres!

Osjetljivi su na stres i nagle promjene pa im je potreban miran život bez puno buke i stalnih promjena. Oni vole svoju rutinu i u njoj uživaju.

7. Imaju svoje mjesto i u Guinnessovoj knjizi rekorda

Engleski buldog Otto svojom super vještinom uspio je ući u Guinnessovu knjigu rekorda!

Otto je skejter, a uspjelo mu je ono što niti jednom psu dosad nije – projuriti skateboardom kroz tunel napravljen od 30 ljudskih raširenih nogu. Rekord je oboren u Limi, glavnom gradu Perua.

Projurio je kao gospodin! Čestitke Ottu.

8. Omiljena su maskota

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Velika Britanija je često prikazivana kao opasan buldog, a W. Churchilla su nazivali britanskim buldogom iako je čovjek imao dvije pudle.

Engleski buldog postao je gotovo pa nacionalnim simbolom Velike Britanije koja se diči svojom pasminom, a ima i zašto.

Također ga obožavaju i u SAD-u gdje je maskota američkih marinaca, ali i brojnih sveučilišta.

Engleski buldozi su i odlični psi čuvari koji rijetko laju, ali zalajat će kada je potrebno.

Snažno se vežu za svoje vlasnike, što svi vlasnici sigurno mogu potvrditi.

engleski_buldog_blog_4

Jedni su od najsamostalnijih pasa pa se nemoj čuditi ako ponekad stvari „uzmu u svoje šape“ bez tvoga pristanka.

Ispunjavaju brojne uloge, ali i onu najbitniju – tvojeg najodanijeg prijatelja!