Ono što svi prvo pomislimo kada vidimo ovu pasminu je Lassie – pas koji je obilježio brojna djetinjstva i uvukao nam se pod kožu.

Lassie je gotovo pa postao sinonim za škotskog ovčara koji svoju popularnost duguje Ericu Knightu i njegovom liku o najodanijem psu iz svijeta književnosti, ali i filma.

Tko od nas nije barem jednom pogledao film i poželio jednog svog Lassieja?

No je li ono što film donosi pravi prikaz ove pasmine čija popularnost sve više raste?

Mogao bih reći da jest – taj pas će uistinu napraviti sve za svoga vlasnika, ali postoji još puno toga što trebaš znati o škotskim ovčarima!

7 stvari koje škotskog ovčara čine jednom od najpoželjnijih pasmina na svijetu

škotski_ovčar_blog_3

1. Ovčarski pas koji će beskompromisno čuvati svoje stado

U ovom suvremenom svijetu u kojem je prvotna radna uloga pasa zamijenjena njihovom ulogom glavne obiteljske maze, ovaj stočarski pas će sve svoje zaštitničke instinkte usmjeriti na čuvanje svoje obitelji.

Prvotna uloga mu je dakako bila čuvanje ovaca na prostranim škotskim obroncima, a navodno su u Škotsku dovedeni s Islanda gdje su također bili dugogodišnji ovčari – iskustva im dakle nije manjkalo.

Prvi primjerci škotskih ovčara bili su nešto drugačiji nego današnji, slični današnjim border collijima i bili su, baš kao i oni, pretežito crne dlake.

Što se zatim dogodilo te kako je nastao današnji izgled pasmine?

Uzrok svemu je moda! Nakon industrijske revolucije posjedovanje pasa postalo je modom, više nije bilo bitno čiji je pas snažniji i bolji čuvar već čiji je pas ljepšeg izgleda.

Tako je rana varijanta ove pasmine križana s ruskim hrtom kako bi dobili što „plemenitiji“ izgled glave i tako postali jednim od najljepših pasmina koji još od 19. stoljeća skupljaju medalje na natjecanjima ljepote.

2. Postoje u dvije varijante

Riječ je o kratkodlakom i dugodlakom škotskom ovčaru koji je stekao veću popularnost zahvaljujući Lassieju i svom ljepšem izgledu.

škotski_ovčar_blog_4

3. U svijetu poznatiji pod imenom Collie

Ima nekoliko teorija o podrijetlu toga imena, točnije, tri.

Prva kaže da mu ime potječe od riječi ugljen (coal) jer je nekada njegova dlaka bila pretežito crne boje.

Druga teorija ime dovodi u vezu s ovcama (colley) koje su tako predano čuvali, a treća teorija s riječju okovratnik (collar) zbog bijelog okovratnika dlake.

4. Ni kraljicu Viktoriju nisu ostavili ravnodušnom…

Nakon što je Engleska kraljica Viktorija obišla susjednu Škotsku, zaljubila se u izgled i narav škotskih ovčara te ih je odlučila povesti sa sobom u Englesku.

Stoga ne čudi činjenica da im je popularnost u Engleskoj tada jako skočila – jer kraljica valjda prepoznaje najbolje.

Tako je škotski ovčar posao sve traženijom pasminom, posebno zbog izgleda koji je počeo osvajati već na prvoj izložbi pasa 1860. godine u Birminghamu.

5. Ima svoju zvijezdu u Hollywoodu

O popularnosti ove pasmine najbolje svjedoči zvijezda na stazi slavnih – tako uz mnogobrojna imena glumaca tamo stoji i ime jednog škotskog ovčara.

Lassie je u filmu uspjela zasjeniti i veliku divu Elizabeth Taylor!

Zanimljivo je da ju u filmu glumi mužjak Pal iako je riječ o ženki, no vrlo se brzo privikao na svoje novo ime.

škotski_ovčar_blog_5

6. Obiteljski pas s kojim ne možeš pogriješiti

Prekrasna osobina ove pasmine je ta što se nikada ne vežu za samo jednoga člana obitelji, npr. za onoga koji ga najviše hrani ili onoga kojeg doživljavaju kao „alfu“ – oni će biti jednako privrženi svima.

To su iznimno inteligentni psi koji brzo uče te su skloni promatranju svojih ukućana – tako će bez problema prepoznati kada s tobom nešto nije u redu.

Svima će pristupiti na individualan i samo sebi svojstven način.

No najviše će vremena provoditi s najmanjima! Djecu jednostavno obožavaju i nikada neće odbiti igru u društvu mališana.

Nisu nimalo agresivni, ali su jako zaštitnički nastrojeni kada je u pitanju njihova obitelj – posebno će štititi djecu, baš kao Lassie svoga Timmyja.

7. Psi blage i umiljate naravi

Osim što nisu uopće agresivni, ove ih osobine čine još poželjnijom pasminom.

Vole sve i svakoga, uvijek će pristati na igru kao i na maženje.

Inače su mirna pasmina, ali ne smiješ zaboraviti da je riječ o stočarskim psima u čijim je genima upisana potreba za istrčavanjem i prirodom.

Nakon što se dobro istrče, uživat će u izležavanju uz svoga vlasnika!

Kada pomisliš da ne mogu biti savršeniji – mogu! Škotski ovčari jako malo laju, točnije, lajat će samo ako postoji potreba za time, a to je ako su ugroženi oni ili njihova obitelj ili ako su dugoročno zapostavljeni.

Radi se o vrlo osjetljivom psu koji treba svu tvoju pažnju pa ako je predugo izoliran ili ako mu ne pružaš ono što mu je potrebno, postat će pravi lajavac. Zato nemoj da dođe do toga!

Njegov prekrasni temperament također ovisi i o tebi – socijaliziraj ga na vrijeme i pruži mu potrebnu pažnju pa ćeš dobiti najodanijeg i najumiljatijeg prijatelja.

škotski_ovčar_blog_1

Još je bitno napomenuti da su poprilično otporni na bolesti te da žive dosta dugo, između 14 i 16 godina!

Sada sam i ja ostao bez teksta! Izgleda da je ovo stvarno pasmina s kojom je nemoguće pogriješiti – pruži mu ljubav, a ovo će ti stvorenje vratiti trostruko.