Stvarno je super imati psa! Natjerat ćete da, čak i kada si mrtav umoran, ustaneš s trosjeda i pokreneš se. U šetnji ćeš nabasati na još kojeg vlasnika psa i popraviti si dan uz „čašicu razgovora“, a možda ti se posreći i u ljubavi – nikad se ne zna!

Super je i kada se vratiš kući nakon otprilike 5 minuta, a on te dočeka kao da te nije bilo 5 godina, umire od sreće i malo te strah da će puknuti od toliko entuzijazma.

Ako imaš psa, znaš koliko si u plusu, ali isto tako znaš da je on tvoja odgovornost još od onog trenutka kada je kao štene ušao u tvoj život.

Osim sve potrebne njege i pažnje koju mu moraš pružati postoji i još jedna sitnica koju vlasnici često zaboravljaju, jer se naizgled čini sasvim bespotrebnom, a to je tabla za tvog psa. Da, ne bi vjerovao, ali riječ je o tabli za ogradu koliko god čudno zvučalo.

Ako imaš dvorište, ova ti sitnica uistinu može pružiti više nego što se na prvu čini, a činjenica da su ju koristili i naši mudri preci još u starom Rimu samo otvara pitanje – pa zašto ne bi i ti?

3 razloga zašto biste trebali nabaviti tablu za pse

1. Sigurnost

Na prvom mjestu je ono najvažnije, a to je sigurnost za tebe i tvog psa. Američka studija pod nazivom Secrets of superthief  iz 2017. godine pokazala je kako čak 95% provalnika neće opljačkati kuću na čijoj se ogradi nalazi tabla koja upozorava da se na tom posjedu nalazi pas. Složit ćeš se sa mnom da je to stvarno zapanjujući rezultat!

Sigurno svi znate nekoga ili ste barem čuli za nekoga čiju su kuću opljačkali jer su je ostavili praznom i otišli na ljetovanje. I ne, ne kažem niti slučajno da biste psa trebali ostaviti preko ljeta samog doma, ako ste na to slučajno pomislili. Hoću ukazati na problem koji silovito raste, a to su pljačke.

Zato su mnogi od vas primorani ugrađivati skupe alarm sustave ili pak ugrađivati kamere (ja ju imam u svojoj zgradi upravo zbog sličnih problema).

Ali, kao što vidiš, postoji jednostavniji i jeftiniji način rješavanja toga problema – tabla na ogradi ili naljepnica na vratima tvoje kuće.

Pa ako si otputovao i ostavio kuću praznom, tabla s psom bi te mogla zaštititi bolje i od skupih alarm sustava. Vidiš, tvoj pas ti može pomoći čak i kada nije uistinu prisutan! Dakle, tabla je tu kako bi zaštitila tebe, ali i tvog psa od svih neželjenih posjetitelja.

2. Alternativa za vezanje pasa

Znam da smo u 21.stoljeću i da se većina pasa više ne nalazi na lancima kao što je to bila nekadašnja praksa, ali osim toga 2015. godine usvojen je i novi zakon protiv vezanja pasa. Riječ je o novom Zakonu o zaštiti životinja koji zabranjuje vezivanje pasa, a ako prekršiš taj zakon morat ćeš izdvojiti između 20 000 i 50 000 tisuća kuna što nikako nije mala svota.

Osim toga, brojna znanstvena istraživanja su potvrdila kako pas koji je dugo vezan postaje nesretan pa onda i agresivan – evo još jedan razlog zašto vezanje ne bi trebalo biti rješenje.

Upravo zato je tabla za pse puno bolje rješenje od vezanja pasa pa ako ti dolaze gosti koji se iz nekog razloga boje psa ili ih ne vole, bit će jasno upozoreni znakom te će se sukladno tome znati i ponašati, npr. javit će tebi da ih uvedeš te na taj način izbjeći nepotreban kaos i stres.

3. Dugotrajna tradicija

Vraćam se još jednom na onu simpatičnu činjenicu iz uvoda, a to je da table za pse imaju uistinu dugu tradiciju, još su ju stari Rimljani koristili!

Naši mudri preci su očito znali kolika je važnost table pa su ju stavljali na svoja ulazna vrata ili na vrata dvorišta. Natpis je glasio cave canuma što bi u prijevodu značilo „čuvaj se psa!“ te su one uglavnom služile kao upozorenje.

Riječ je o dugoj tradiciji pa ne vidim razlog zašto ju prekidati (nije antičko razdoblje uzalud prozvano kolijevkom kulture i civilizacije).

tabla za ogradu

Zato baš Watchdog tabla?

Prošlo je više od 2000 godina, a neke se stvari nisu promijenile do danas. Za nekima ne žalimo, a to je činjenica da su psi i dalje čovjekovi najdraži kućni ljubimci te da se i dalje održava tradicija staroga Rima, ali zbog nekih svakako žalimo.

Za čim to žalimo? Za činjenicom da smo u ovom slučaju zanemarili estetiku, zanemarili smo ono što je u drugim područjima postalo neizostavno!

Table za pse su ostale dosadne i  neatraktivne dok je cijeli svijet napredovao – lijepi mobiteli, računala, automobili, sve raznolikija odjeća; čak nam je postalo bitno i koliko lijepu hranu jedemo (bitno je da je dovoljno fotogenična kako bi osvanula na Instagram profilu).

Zato je i nastao Watchdog – kako bi unio malo dizajna i razigranosti u te već izlizane table.

Osim toga, dizajn je izvorno hrvatski! Mladi hrvatski umjetnici, zaljubljenici u estetiku i pse, dali su svoj doprinos i time naše table učinili prepoznatljivima i  „ugodnima oku“.

Moji susjedi imaju malenoga westija Maxa koji ima svoju tablu baš kao veliki pas čuvar. Tako uz ilustraciju pasmine kojoj pripada na dnu piše „Dragi gosti, čuvajte kosti“. Eto, tako smo dobili jednog opasnog westija čija table možda neće nasmrt preplašiti provalnike, ali će svakako nasmijati prolaznike, baš kao i tebe (a vjerujem da je i Max oduševljen svojom tablom).

Zato ako želiš biti drugačiji i originalan, ako želiš da tvoj pas ima tablu kakvu zaslužuje, onda su Watchdog table upravo ono što ti treba, baš kao i tvom najboljem čuvaru i prijatelju.

P.S. Slobodno pitaj Maxa!