Imaš zlatnog retrivera pa sigurno znaš koliko su druželjubivi i uvijek spremni na igru.

Dok šećeš s njim, sigurno šarmira sve od reda, od ostalih pasa do vlasnika, a posebno djecu.

Znaš i koliko su pametni (nisu uzalud u top 5 najpametnijih pasmina na svijetu) pa ti ne treba puno muke oko dresure – jer on sve „kuži“. Puni su energije pa ih treba pustiti da se istrče, a nerijetko mu baš ti moraš biti asistent u igri bacanja loptice jer ne vole kad im je dosadno.

No ono najbitnije, najodaniji su prijatelji! Ali ima još puno toga što ih čini tako šarmantnima i jednom od najomiljenijih pasmina uopće!

 

9 zanimljivosti zbog kojih ćeš još više zavoljeti zlatne retrivere

1. Iznimno su brižni

S tim si možda već i upoznat jer teško je ne primijetiti taj brižan pogled i te malene geste zbog kojih bi se svatko rastopio.

Ali nisu poznati samo po tome da su brižni prema nama već i prema ostalim životinjama pa čak i mačkama.

Pa ako vidiš kako se tvoja mačka i pas odlično slažu, nemoj se začuditi, nije to ništa neobično za jednog zlatnog retrivera koji voli baš sve. U posebnu rubriku idu i djeca, riječ je o pravoj uzajamnoj ljubavi.

Zato se ovi psi često i nazivaju pravim obiteljskim psima.

2. Obožavaju vodu

S njim sigurno nemaš ili nećeš imati problema prilikom kupanja jer taj pas baš jako voli vodu.

Voli sve što ima veze s vodom, od kupanja do plivanja, a pogotovo kada je u to uključena i kakva igra, onda mu nema kraja. Ako si na ljetovanju, teško ćeš ga istjerati iz mora!

3. Jako voli žvakati stvari

Ako tvoj pas ne ispušta lopticu iz usta ili grize sve što mu dođe „pod njušku“, to je skroz normalno.

Naime, zlatni retriveri obožavaju žvakati stvari i držati ih u ustima. Zato bi bilo super osigurati mu posebnu kutiju s igračkama koje će mu uglavnom koristiti za žvakanje – bolje igračaka nego nečija cipela.

4. Brzo se zbližavaju s ljudima

Ti psi zbilja vole ljude, za nečiji ukus možda i previše. Naime, ako želiš psa čuvara, zlatni retriver se neće baš najbolje snaći u toj ulozi jer se već nakon jednog fizičkog kontakta zbliži s ljudima. Ali, jako su glasni pa će te barem upozoriti da je netko pred vratima.

5. Mogu postati depresivni

To je još jedna stvar koja ih čini toliko sličnima nama, a to je da ne vole dugotrajnu samoću.

Ne vole biti dugo sami, to ih rastužuje pa stoga stvarno mogu postati depresivni. Ti psi su pravi društvenjaci, vole imati društvo i ne vole se igrati sami jer im prebrzo dosadi. Rekao bih da su pravi primjer ekstroverta!

6. Imaju jako oštar njuh

Ako se izgubiš, sigurno ćete naći pa makar bio udaljen kilometrima. Ovi su psi poznati po svom izoštrenom njuhu pa se često koriste za traženje i spašavanje nestalih ljudi. Osim tog izvanrednog njuha, odlično pamte što ih čini pravim detektivima.

7. Začepite uši ako počnu lajati!

Bark Post objavio je kako je Guinnessov rekord za najglasnije lajanje pripao upravo jednom zlatnom retriveru. Riječ je o Charlieu iz Australije čije je lajanje dosegnulo čak 113.1 decibela! Kraj Charliea je zbilja potrebno nositi čepiće.

8. Prvotno su bili lovački psi

To im je bila prvotna namjera, a sukladno tome su dobili i ime.

Retriver dolazi od engleske riječi „retrieve“ što u prijevodu znači vratiti/donijeti. Koristili su ih lovci još u davnom 19. stoljeću da im donose lovinu, a uglavnom se radilo o pticama.

Zlatni retriver i potječe iz 19.st i to iz Škotske – ne znam za tebe, ali ja ga mogu zamisliti kako trči za pticama po tim prostranim škotskim poljima.

9. Postoje u 3 različite varijante

Da, zovu se zlatni, ali ne moraju nužno biti. Ova zlaćana varijanta najpoznatija je na našim područjima, a riječ je o britanskom tipu zlatnog retrivera.

Uz njega, postoje još američki i kanadski tip koji su nešto tamniji od ovog europskog tipa. Osim što se razlikuju u boji dlake, od svijetle prema tamnoj, razlikuju se i po veličini te još nekim karakteristikama kao što je oblik očiju – britanski tip ima okruglaste oči za razliku od kosih oči njegovih američkih rođaka.

Ovo nabrajanje bi moglo ići u nedogled kada su u pitanju ovako divni psi. Reći ću samo da ni najmanje ne čudi što su jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu! Pa ako se dvoumite u izboru pasmine, s ovim je teško pogriješiti.

 

Postje razne bolesti na koje CBD može imati utjecaj kao što su depresija, multipla skleroza, anksioznost, parkinson, artritis, alzheimer, epilepsija i slične bolesti.